Днес е Европейският ден на шоколада

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Днес е Европейският ден на шоколада – истински повод за сладък празник за всички любители на какаовото изкушение. На този ден в далечната 1550 г. е пристигнала първата пратка шоколад в Европа. Европейците откриваме доста късно тонизиращата храна, съобщава wired.com. Далеч по-отдавна в Мексико, Централна и Южна Африка са започнали да култивират какаовото растение. Археолози са открили свидетелства за това още в далечната 1250 година преди Новата ера.

Маите са отглеждали какао и са ползвали зърната му за церемониални напитки. През пети век ацтеките консумирали напитка, известна като “горчива вода” – в нея се съдържало какао, имало още ванилия и чили. Ацтеките толкова ценели какаовите зърна, че ги използвали дори като еквивалент на парично средство. Неслучайно в Музея на шоколада в Прага и до днес е посочено на колко какаови зърна са се равнявали различни стоки.

Днес сме щастливци, защото от деца познаваме сладостта на какаовия десерт. Всъщност, въпреки че масовият потребител предпочита шоколада млечен – със сладък вкус, мляко на прах (рецептата изисква то да е на прах) и захар, лекарите са категорични, че полезният шоколад е всъщност натуралният. Колкото по-високо е процентното съдържание на какао, толкова повече ползи носи блокчето за организма. Какаото съдържа магнезий, който предотвратява мускулни крампи и подобрява настроението. Освен това е доказано, че шоколадът предизвиква отделяне на хормони на щастието и съответно, намалява стреса. Натуралният вид на десерта е богат също на антиоксиданти, има и тонизиращо действие.

Снимка: FreeImages.com/Carolyn Schweitzer

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама