Училище за готвене с местни сезонни продукти се проведе на открито вчера. Желаещите да научат предимствата от консумацията на продуктите в сезона им се събраха на фермерския пазар в квартал “Иван Вазов”. Събитието беше организирано от екологично сдружение “За Земята” и Хранкооп, а целта му е да привлече повече хора към фермерските пазари, да провокира интерес към отглеждането на продукцията и да стимулира малките производители.
Набавянето на храната чрез къси вериги на доставка има както здравословен, така и социален, екологичен и икономически ефект, коментира пред “Агрозона” Ивайло Попов от “За Земята”. Малките производители отглеждат сезонни плодове, зеленчуци и билки и ги берат директно, преди да ги предложат на потребителите, така те са пълни с полезни вещества и са пресни, което не се случва, ако продукцията е откъсната преди фазата на зрялост с цел да се съхрани по-добре при транспортиране. Когато се премахнат повечето от звената по веригата на реализация на селскостопанския продукт, за фермера остава реалната и честна печалба, той получава достойна цена за труда си. Не на последно място – късите вериги на доставка стимулират общуването между хората и намаляват екологичния отпечатък на храната – спестяват се емисии от транспорт, енергия и отпадъци от опаковки.
Училището за готвене привлече млади хора на видима възраст между 17 и 35 години. Сред тях имаше майки с деца, младежи, които се стремят към здраве и добър външен вид, и ценители на вкусната храна. Събитието провокира интереса и на множество случайни минувачи.
Рецептите бяха представени от Джун Йошида, известен с блогa Fun Kook. Сред вкусотиите, които той приготви, бяха пасиран таратор с джинджифил, билки и репички и гьозлеме с лапад, киселец, панир, кашкавал, биволска луканка, лапад и мащерка.