С тикви точат евросредства

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

При подпомагането на сектор “зеленчуци” има известни недомислици и е създадена възможност да се източват програмите. В групата на зеленчуците са заложени тикви, те масово се засаждат, след което не се прибират. За това алармира Марияна Милтенова, главен секретар на Националния съюз на градинарите в България, цитирана от БТА. При разход за отглеждането им от около 100 лв., фермерите получават 230 лв. и няма смисъл да работят. Така се получава изкривяване и по Мярка 4.2 за инвестиции в преработката на селскостопански продукти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Стигнало се до положението производители на фуражи да кандидатстват по мярката с проекти за тавана – до 5 млн. лв., за фураж от тикви. Другият парадокс е да се правят вина от сливи и от ябълки, отново с проекти за по 5 млн. лева. Това са изкуствено създадени условия, казва експертът.

Българските производители на плодове работят за скъсяване на веригите производител-търговец, заяви още Милтенова. Според нея “късата верига”, при която се елиминират множеството посредници между производители и потребители, трябва да стане основна. За реализация на продукцията си фермерите разчитат и на електронната платформа „Градинария“за продажба и покупка на едро на свежи плодове и зеленчуци. До момента сайтът има около 600 потребители. Те са най-много от България, но има и от цял свят – САЩ, Германия, Унгария, Румъния, Гърция и вече доста от Китай. Реализирани са сделки за около 300 000 кг продукция – ябълки, патладжани, пипер. След загубите от руското ембарго трудно може да се говори за компенсация, тъй като там сме изнасяли големи количества праскови и 70 – 80% от черешите, отчита Милтенова. Според нея заявената от МЗХ подкрепа за сектора за първа година се усеща. За 2015 г. подпомагането е обвързано с производството и е малко под 200 лв./дка при плодовете и около 230 лв./дка за зеленчуците.

 

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА