При подпомагането на сектор “зеленчуци” има известни недомислици и е създадена възможност да се източват програмите. В групата на зеленчуците са заложени тикви, те масово се засаждат, след което не се прибират. За това алармира Марияна Милтенова, главен секретар на Националния съюз на градинарите в България, цитирана от БТА. При разход за отглеждането им от около 100 лв., фермерите получават 230 лв. и няма смисъл да работят. Така се получава изкривяване и по Мярка 4.2 за инвестиции в преработката на селскостопански продукти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
Стигнало се до положението производители на фуражи да кандидатстват по мярката с проекти за тавана – до 5 млн. лв., за фураж от тикви. Другият парадокс е да се правят вина от сливи и от ябълки, отново с проекти за по 5 млн. лева. Това са изкуствено създадени условия, казва експертът.
Българските производители на плодове работят за скъсяване на веригите производител-търговец, заяви още Милтенова. Според нея “късата верига”, при която се елиминират множеството посредници между производители и потребители, трябва да стане основна. За реализация на продукцията си фермерите разчитат и на електронната платформа „Градинария“за продажба и покупка на едро на свежи плодове и зеленчуци. До момента сайтът има около 600 потребители. Те са най-много от България, но има и от цял свят – САЩ, Германия, Унгария, Румъния, Гърция и вече доста от Китай. Реализирани са сделки за около 300 000 кг продукция – ябълки, патладжани, пипер. След загубите от руското ембарго трудно може да се говори за компенсация, тъй като там сме изнасяли големи количества праскови и 70 – 80% от черешите, отчита Милтенова. Според нея заявената от МЗХ подкрепа за сектора за първа година се усеща. За 2015 г. подпомагането е обвързано с производството и е малко под 200 лв./дка при плодовете и около 230 лв./дка за зеленчуците.