Морето “изяжда” ежегодно 25-26 декара от територията на България

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Свлачищата по крайбрежието и разширението на водата вследствие от глобалното затопляне намаляват територията на страната ни, България губи годишно 25-26 декара от територията си. Процесът върви от много години, заявяват учените от Института по океанология във Варна пред БНР.

Реално статистика се води от 1983 г. Оттогава до момента страната ни е намалила площта си с около 800 дка – средно по 25 декара всяка година. При свлачищата се наблюдава цикличност – активизиране през 20-22 години. Подобен процес е започнал преди година-две.

Едно от големите свлачища в района на Варна е в рибарското селище край Кранево. Само за една нощ около 50-60 метра от брега буквално са изчезнали в морето, заявяват от Института по океанология във Варна. Учените казват, че погледнато в световен мащаб, рушенето по бреговете на наша територия е с много малка скорост. Най-критичните точки са крайбрежието в Добруджанския край и между Бургас и Поморие – там почвите са слаби, а теченията с висока скорост. Укрепването обаче е скъпо и сложно и подобни съоръжение има на малко места.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА