Проф. Христина Вучева: Основният проблем у нас е обезлюдяването на общините

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Основният  проблем у нас е обезлюдяването на общините. Те не могат да решат проблема с  приходите си чрез увеличаване на данъците, когато там няма население, което да  плаща данъци и такси и няма стопанска дейност. Това е мнението на експерта по икономика проф. Христина Вучева в интервю за БНР.

Според  проф. Вучева е нужна централна стратегия срещу обезлюдяването на населените места,  защото проблемът с общините е много  по-сериозен, отколкото се показва:  “В малките  градове трябва някой да помисли с много пари и ясни намерения какво иска да  направи. За мен приоритетът е демографски. Приоритет не са евросредствата.  Харчим милиарди бюджетни пари, за които не се знае дали ще се възвърнат.”, каза проф. Вучева.

В  коментара си относно Бюджет 2016 проф. Христина Вучева отбеляза, че основният въпрос  опира до овладяването на разходите. По думите й, тяхното управление е проблем у нас. Според проф. Вучева, за бюджетните  приходи най-важно е да се достигнат заявените номинални равнища на брутния  вътрешен продукт.

Надявам  се да няма тенденция за постоянно нарастващи нови дългове, каза още проф.  Вучеваи допълни: “Засега няма  опасност от гръцки сценарий, но всичко зависи от условията, средата и от тези,  които управляват бюджета, стига да не се случи нещо извънредно.”

Има  известна опасност в това, че много щедро се раздават някои пари – да изхарчим  някои пари, за да не изпуснем европейските програми, но това не е толкова  ползотворно, отбеляза проф. Христина Вучева.

Тя  каза още, че Бюджет 2016 не се различава особено от предходните и се повтарят  грешки, които имаме в практиката си от десетилетия. Проф. Вучева отчете като  плюс значителното намаляване на дефицита  в сравнение с предходните години, което според нея вече влиза в нормите, а досега тази норма се нарушаваше.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА