България е сериозно застрашена от поява на заразен нодуларен дерматит

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

“Съседите ни ни излизат много скъпо”, това коментира по отношение на епизоотичната обстановка по границите изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев по време на пресконференция днес. Разпространението на лимпискина (заразен нодуларен дерматит) в Гърция вече е неконтролируемо, каза Илиев. “Не мога да кажа, че ние не сме в опасност, в голяма опасност сме – имаме зелена граница, имаме неконтролируемо влизане да пасат животни от Гърция”, посочи той. По границата са взети превантивни мерки – забранено е движението на животни, контролират се фермите – два пъти на седмица се правят клинични прегледи в рисковите райони. По думите на Илиев е по-вероятно заболяването да се появи у нас, отколкото да не се появи. Той допълни, че в момента ни спасява времето, защото заболяването се пренася от всички кръвосмучещи насекоми, за разлика от синия език, който имаше специални вектори. Това, което може да направи БАБХ, е да контролира района и ако се появят болни животни, да се евтаназират.

Поради сериозността на заболяването за пръв път на територията на ЕС в Гърция е било разрешено използването на жива ваксина срещу болестта. Зоните, определени като опасни за разпространение на лимпискина са по-големи в сравнение с други болести и са 10 и 20-километрови като част от тях обхващат и територията на България. “Аз съм предупредил компетентните органи на ЕС за тази ситуация, предупредил съм и страните ни съседи, че всички животни, които от тяхна територия минат на наша територия, ще бъдат евтаназирани.”, каза изпълнителният директора на БАБХ. По думите му и всички неидентифицирани животни също ще бъдат умъртвени.

В Гърция е забавено плащането към собствениците на умъртвени заради болестта животни, което крие риск от “черен пазар”, за да си реализират фермерите животните. Това обаче е сериозна потенциална опасност за страната ни, стана ясно от думите на Илиев.

Областните служби на Агенцията по храните и всички ветеринарни лекари са предупредени за настоящата ситуация. На фермерите също е разяснен рискът.

По думите на Дамян Илиев, ако позволим заразният нодуларен дерматит да се разпространи на територията на нашата страна, фермерството в България, особено в районите, граничещи с Гърция или с Турция, може би ще остане само хоби – икономическите щети ще бъдат много сериозни, защото ограниченията за продажба на продукция и животни са много рестриктивни. Все още няма крайни решения какви ще са, но е най-вероятно да са сходни с тези при шап, каза специалистът. При шап, припомни специалистът, беше забранено за 2 г. движението на продукция и животни. Относно ваксинирането Илиев подчерта, че рестрикциите срещу него са такива все едно има заболяване.

Заразният нодуларен дерматит не е зоонозно заболяване, хората не се заразяват и не боледуват от него. По информация, публикувана от БАБХ това е вирусно заболяване по едрите преживни животни, характеризиращо се с треска, поражения на лимфната система, оток на подкожната тъкан и слизестите вътрешните органи.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА