Балканската диета е антиоксидантна. Храната, която произвеждаме и консумираме на Балканите е богата на полезни вещества, много плодове и зеленчуци. Тя има исторически корени от преди столетия. Това каза проф. Светослав Ханджиев, председател на Българска асоциация за изследване на затлъстяването по време на конференцията „Знанието е първата крачка към здравословното хранене“. Организатор на събитието бе Институтът за стратегии и анализи заедно с браншови организации от хранителната индустрия, който е инициатор на национална кампания „Храната – път към здравето“.
Целта на националната кампания е да се даде максимално широко достъпна и изцяло достоверна информация за полезните за здравето храни, и за правилния начин на хранене. Знанието е първата крачка към подобряване на начина на хранене и оттам – за намаляването на заболеваемостта на нацията.
Лилия Александрова