Ивайло Тодоров, АЗПБ: Технологичните иновации могат да помогнат за решаване на проблема с липсата на работна ръка в земеделието

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

“Липсата на квалифицирана и дори неквалифицирана работна ръка е осезаема в различни сектори на земеделието, най-вече в свиневъдството и птицевъдството. Затова ние следим световните тенденции в областта на иновациите, за реализиране на производството и намаляване на влиянието на работната ръка”, това каза Ивайло Тодоров, Изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, по време на икономическия форум „Технологии за агроиндустрията, промишлеността и инфраструктурата”, който се проведе днес в София.

Имаме нужда от коопериране и комнукация с фирми както от Италия, така и от всички европейски държави така, че да можем да въвеждаме технологични новости, с цел намаляване на ефектите от обезлюдяването на българските села, добави изпълнителният директор на АЗПБ.

Показателен за добрите условия на земеделско производство в България е силният интерес от различни представители на италианския бизнес, които присъстват на днешния форум, добави Ивайло Тодоров. По време на форума той представи силните страни, приоритетните сектори и възможностите за агробизнеса в новия програмен период на Общата селскостопанска политика.

През новия програмен период приоритетите за развитие на земеделието у нас са различни в сравнение с миналия програмен период – ще се стимулират производството както на животновъдна продукция, така и на плодове и зеленчуци. Работим в посока на това да се създаде най-голяма добавена стойност в овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството. За съжаление трудно се получава възстановяване на производството, каза той.

“Ние като Асоциация на земеделските производители в България настоявахме още при обсъждането на Общата селскостопанска политика страната ни да възприеме най-големия процент за продуктово подпомагане и в момента имаме 15% подпомагане обвързано с производството, което беше насочено най-вече в сектора плодове, зеленчуци и животновъдство.”, каза още изпълнителният директор на АЗПБ.

След като напоителната инфраструктура в страната беше разрушена, необходимостта от изграждането й все още е пренебрегната, каза още той.

Лилия Александрова

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА