Увеличава се вносът на захар в ЕС

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Производството на захар в Европейския съюз е най-слабото от четири десетилетия насам. Цените на суровината вървят нагоре и предизвикват вълна от внос от страна на европейските рафинерии, пише Bloomberg.

През този сезон държавите членки на ЕС ще произведат с 24% по-малко захар в сравнение с миналата година. Количеството ще достигне 13.6 млн. метрични тона и е най-ниското от 1971 г. насам, се казва в доклад на F.O. Licht GmbH.

Издадените към 16-и октомври лицензии за внос на захар в ЕС са за 400,292 тона, което е с 57% повече в сравнение със същия период на миналата година, по данни на Европейската комисия. Страните, от които най-често се внася, заради ниските мита, са Куба и Австралия.

Сухото време в някои части на Европа и намалените площи засадени със захарно цвекло дават на експертите причина да прогнозират спад с 8.4% на реколтата от културата, сравнено с миналата година.

Предвидено е квотната система за производство на захар да отпадне през 2017 г.

Миналата седмица цените на суровината на борсите в Европа бяха 495 евро/тон. Средната цена за Европа през юли бе 414 евро/тон.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА