Нужда от увеличение в националното съфинансиране по ПРСР

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

На сайта на МЗХ е публикуван Проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи/трансфери по бюджета на ДФЗ за тази година относно подпомагане финансирането на ПРСР за предходния и настоящия програмни периоди. Документът включва и проект на решение на Министерския съвет за актуализиране на годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „Земеделие” за 2015 г. Към тези текстове е публикуван и доклад на земеделския министър Десислава Танева.

От доклада на министър Танева става ясно, че във връзка с предприети мерки за пълно усвояване на остатъчния бюджет по ПРСР 2007-2013 и поети ангажименти към бенефициенти през настоящата година се прогнозират плащания по програмата за предния програмен период от разходната част на сметката в размер на 1,41 млрд. лв.

Десислава Танева посочва още, че за 2015 г. се предвиждат и разходи по новия програмен период на Програма за развитие на селските райони в размер на 66 млн. лв., от които 35 млн. лв. за млади фермери и 31 млн. лв. за земеделска техника. Общо за развитие на селските райони през тази година следва да се предвидят публични разходи от бюджета на сметката в размер на 1,47 млрд. лв., а в одобрените към момента разчети са предвидени 850 млн. лв. За изпълнение на горепосочените цели е необходимо увеличение на разходните параграфи по сметката с 623 млн. лв.. От тях 121 млн. лв. представляват увеличение в националното съфинансиране, посочва министърът.

За покриване на националното съфинансиране по сметката за средствата от ЕС ще са нужни допълнителни трансфери, възлизащи на 120 711 000 лв., които ще бъдат предоставени чрез бюджета на ДФЗ. Очаква се основната разходна тежест да падне върху последното тримесечие на настоящата година, с което очакваните приходи от Европейската комисия ще бъдат редуцирани поради възстановяване на средствата в следващата календарна година. Предвижда се също приходите по сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „Земеделие“ да намалеят от 717 млн. лв. на 530 млн. лв.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА