Килограм манатарки никога не пада под 20 евро в Италия. Това съобщи Борис Асьов по време на научната конференция в София, организирана от Тера Мадре България под мотото: “Растителното разнообразие в полза на обществото”.
За сметка на Италия в България има катастрофален срив на цената на вкусната гъба от 4 евро за кг. При по-лошо качество цената може да се срине и до 1 лв за кг.
Събирането на гъби е реална възможност за прехрана на много семейства в Италия. В Страната на Ботуша има дори паметник на манатарката като благодарност не само за вкуса й, но и за това, че подсигурява работа на много семейства. А в България докато преди 15 г. в горските и планински райони събирането на диворастящи гъби е било сезонен бизнес на местни хора, то днес вече не е така. Прехраната с горски гъби вече е в ръцете на пътуващи етнически малцинства, предимно роми. Характерното за тях е, че те обират всички гъби, без да ги сортират, нито пък да ги сушат и това е една от причините за големия срив в цената. Само в райони с уседнало население гъбите се сушат и след това се продават.
Светлана Трифоновска