От днес влизат в сила по-ниски цени на природния газ, топлата вода и парното

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

От днес, 1 октомври, влизат в сила нови, по-ниски цени на природния газ, парното и топлата вода. Решението за това беше взето вчера на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, предава “Дневник”.

Цената на газа пада с 14.26% и става 415.20 лв. за 1000 куб. м без ДДС и акцизи. Това означава, че индустрията, която работи на газ, ще плаща с 31.16% по-малко, отколкото в края на 2014 г., изтъкна вчера председателят на регулатора Иван Иванов.

Парното също поевтинява. От днес потребителите в София ще плащат с 4.3% по-малко, отколкото през третото тримесечие, в Плевен – с 2.39% по-малко, в Бургас – с 0.93%, във Варна – с 1.24%, във Враца – с 3.91%, във Велико Търново – с 0.14%, в Разград – 3.85%. На тримесечна основа единствено в Пловдив има повишение с 0.7%.

Средното поевтиняване спрямо предходния отоплителен сезон е с 9 на сто, изчислява регулаторът.

От днес Националната електрическа компания ще изкупува тока, произведен по комбиниран способ от топлофикациите, с 15% по-евтино, като се очаква да спести 40 млн. лв.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА