В Бургаска област пролетните култури заемат около 500 000 дка от обработваемата земя

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Започна прибирането на реколтата на пролетната култура слънчоглед. В Бургаска област пролетните култури заемат около 480 000 до 500 000 дка от обработваемата земя, като с най-много площи е представен слънчогледа. Това каза Лидия Станкова, директор на Областна служба „Земеделие”, за радио „Фокус” – Бургас. По думите й, по време на стопанската 2014-2015 година засетите площи със слънчоглед са 362 000 дка в Бургаска област. Към момента повече от половината от тях са реколтирани.

Отчетеният среден добив е 155 кг от декар. В сравнение с миналата година при тази култура добивът е по-нисък. Миналата година към същия момент отчетеният среден добив е бил 227 кг от декар. Земеделските производители са започнали подготовката на площите за сеитба на есенни култури.

Към момента са засети 45 000 дка с рапица.” Тя намира добро място в нашата област. Винаги е в порядъка между 120 и 160 000 дка”, каза Станкова. След като е приключила жътвата на пшеницата на 14 август, са отчетени добри средни добиви. От общо засетите 626 000 дка толкова са били и реколтирани, като полученото производство е 257 000 тона.

Отчетеният среден добив за тази година при жътвата на пшеницата е 414 кг от декар. Той е по-висок в сравнение с 2014 ., когато отчетеният среден добив е бил 383 кг от декар. С най-висок среден добив са типично полските общини като Камено, Карнобат, Айтос. „След направеното представително окачествяване, което покрива 30% от производството, и което беше извършено на около 80 000 тона от 42 зърноплощадки, може да се направи извод, че реколтата от пшеницата е много добра. Това се отдава на добрата висока култура на агротехника на зърнопроизводителите от региона, както и на по-високо добивните сортове пшеница. Все пак и агроклиматичните фактори оказват неминуемо своето влияние и значение”, каза още Станкова. Тя допълни, че Бургаска област е типичен зърнопроизводителен район. Почти 70% от обработваемата земя в областта е заета от есенни култури, като основно е представена пшеницата.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА