Съюзът на говедовъдите иска спешна среща с МЗХ за решаване на проблемите в млечния сектор

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Животновъди предупреждават, че са готови на есен да ликвидират стопанствата си. Съюзът на говедовъдите поиска спешна среща с Министерството на земеделието за обсъждане на конкретни мерки. Изпълнителният директор на Съюза Михаил Михайлов коментира в интервю за БНР:

„Нещата в млечния сектор са много тежки. Ние отчитаме за месец юни с 3000 тона мляко по-малко, отколкото през месец май. Изкупните цени на суровото мляко се задържаха трайно от 40 до 60 ст., а критичният минимум, за да издържи една кравеферма, това е от 63 до 65 ст. В момента нашите анализи показват, че фермерите – говедовъди работят на загуба. Сивата икономика е обхванала 30-40% от сектора.“

Сред исканията на говедовъдите е и това за 10 стотинки субсидия на литър мляко, но Михаил Михайлов каза, че тя трябва да бъде само за коректните производители, които предават суровината в млекопреработвателните предприятия.

По отношение за справянето със заболяванията по животните Михайлов предупреди:

„Ако държавата не се справи с тези заболявания, ние просто ще останем без животни. Ние трета година вече не можем да проведем държавната профилактична програма по най-различни причини, които не зависят от фермерите. За тази година също зациклят нещата. Значи, ние от сега нататък ще правим изследвания за бруцелоза, за бруцелоидоза… И затова казвам, че когато вчера се начертаваха генералните мерки, генералните цели, трябваше да има представители на фермерите, за да вземат отношение.“

Като други причини за лошото състояние на сектора Михайлов посочи вноса на млечни суровини от европейската общност и влагането на суровини, които не са от животински произход в млекопроизводството.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА