40 вида мед предлагат пчелари от цялата страна до петък в столицата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Есенния фестивал на меда започна днес в София. През следващите дни там ще можете да откриете както традиционен мед, така и малко по-различни и нетипични предложения от 35-40 производители от цялата страна.
По масите на производителите днес имаше мед от акация, рапица, кориандър, лавандула, горски букет, манов мед. Освен пълните буркани с лечебната храна, посетителите имат възможност да закупят до петък пчелен прашец, клеева тинктура, парчета от пчелни пити, пълни с мед, борови мехлеми, както и бурканчета с различни видове ядки и мед.
„Годината беше по-силна за производителите от област София и област Петрич, докато в Плевен, добивите са в пъти по-малко“ . Сезона за добив на мед все още не е съвсем приключил, тъй като на места предстои да се направи поне още едно вадене на мед от кошерите. „Точни стойности на продукцията за годината, както и анализ в сравнение с предходните години, ще можем да получим след като излязат статистическите данни за 2019г., очаква се все пак да няма голяма разлика с продукцията в предходната година“ – това сподели за „Агрозона“ Михаил Михайлов, председателят на Обединения български пчеларски съюз.
Основен проблем и през тази година е отравянето на пчелите с пестициди, както и ниските изкупни цени на пчелния мед. „Всяка година търговците изкупуват меда на все по-ниски цени, като тази година те варират от около 3.80 до 4 лв. за килограм, при условие, че цените на дребно са 3 пъти по-високи“, каза още Михайлов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама