Населението на Африка расте с най-бързи темпове

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Световното население ще достигне 8,5 млрд. души до 2030 г., 9,7 млрд. до 2050 г., а до края на века – 11,2 млрд. В момента световното население е 7,3 милиарда души, като Китай и Индия имат по над един милиард жители.Това показват последните статистически данни на ООН. Африка има най-високия прираст на население в света.

България е една от 48-те държави в света, чието население ще намалее драстично до 2050 г. Заради ниската раждаемост, след 35 г. в нашата страна ще живеят над 15% по-малко хора. По този показател България се нарежда заедно с държави като Хърватия, Румъния, Сърбия и Украйна, се казва в доклада.

През 2022 г. Индия ще бъде най-многолюдната държава

След по-малко от десет години Индия ще изпревари Китай и ще се превърне в най-населената държава в света.

В средата на столетието ще се случи още една забележителна промяна – Нигерия ще измести САЩ от третото място в статистиката за най-населените страни.

Очаква се в периода до 2050 г. девет държави да съставят половината от прираста на населението в света: Индия, Нигерия, Пакистан, Конго, Етиопия, Танзания, САЩ, Индонезия и Гана.

В Европа застаряваме най-бързо

Според данните на ООН до 2050 г. броят на хората на възраст от 60 г. нагоре ще се увеличи повече от два пъти. Водеща по този показател ще е Европа, където се очаква към 2050 г. 34% от населението да е на възраст над 60 години.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА