Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро падна с 15,86% от средата на април – от 1,519 пункта до 1,311 пункта, най-вече заради поевтиняването на плодовете и зеленчуците, сочат данните на сайта на Държавната комисия по стокови борси и тържища, пише “Труд”. Само тази седмица ИТЦ падна с 2,2%.
Цената на вносните доматите се понижи с 16,8% до 1,19 лв./кг. Оранжерийните домати поевтиняват с 15,9% на ст до 1,75 лв./кг. Цената на българските оранжерийни краставици пада с 15,2% до 1,12 лв./кг. Зелето се търгува на едро по 0,56 лв./кг. Пресните картофи поевтиняват със 21,00% до 0,94 лв./кг. Зелената салата се продава по 0,34 лв./бр.
Ябълките се продават по 1,24 лв./кг. Лимоните поскъпват с 3,0% и се търгуват средно по 2,42 лв./кг. Цената на ягодите пада с 24,5% до 2,16 лв./кг. Черешите поевтиняват с 17,9% до 1,92 лева.
Кравето сирене поевтинява с 0,7% и се продава средно по 5,39 лв./кг, а кашкавалът тип “Витоша” поевтинява с 0,9% и се търгува средно по 10,15 лв./кг. Олиото поскъпва с 3,9% и се купува по 2,14 лв./л. Каймата поскъпва с 1,1% до 4,78 лв./кг. Пилешкото месо поевтинява с 0,5% и се продава по 3,82 лева за килограм. Захарта поевтинява с 0,8% и се продава средно по 1,20 лв./кг. Брашното тип “500” се търгува по 0,84 лв./кг. Зрелият фасул поевтинява с 3,9% и се купува по 3,42 лв./кг. Яйцата се търгуват по 0,16 лева за брой на едро.