Затягат мерките срещу незаконните сечи и дейността на частните лесовъди във Великотърновско

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Горската дирекция във Велико Търново затяга мерките, за да пресече незаконните действия на частни лесовъди и фирми, издаващи позволителните за сечи. Ще използваме всички държавни органи, включително полиция и данъчни служби, заяви изпълнителният директор Агенцията по горите инж. Тони Кръстев цитиран от “Дарик”. Той пристигна от София, за да се срещне лично с частнопрактикуващи лесовъди и фирми от региона, с които да обсъдят и набележат общи мерки за пресичане на нерегламентирани дейности.

Ще бъде изготвен списък на всички лица, реализирали доходи от горите, а така също на всички частни лесовъди и фирми каква дейност са извършили. Информацията ще бъде предоставена на НАП, каза инж. Кръстев. Целта е да създадем необходимият ред, който да даде възможност на фирмите и лицата, които извършват законна дейност, да го правят спокойно, допълни той. В момента на територията на търновската горска дирекция има експерти от Изпълнителната агенция по горите, както и инспектори от външни регионални дирекции, които ще правят непрекъснати проверки.

Горските дирекции във В. Търново, Ловеч и Берковица се отличават с най-много нарушения в страната. В тези райони има много частни имоти и собственици, силно развита частна лесовъдска дейност, използват се извънконкурентни способи за разпределяне на пазарите. Тук се наблюдава не само пренебрежение към горската администрация, но и едно тенденциозно желание за смачкване на законния бизнес, затова ще използваме тотален натиск да предотвратим това, заяви изпълнителният директор.

Само за 2014 г. са съставени 50 акта на частни лесовъди. Това нарежда региона ни на второ място след Ловеч по нарушения. За последните четири година е отнет лиценза на над 250 фирми, извършващи дейности по горите.

Инж. Тони Кръстев съобщи още, че от октомври месец ще бъдат въведени електронните превозни билети за всички обекти за преработка на дървесина. Дневникът ще бъде придружен от видеонаблюдение на всеки камион, който влиза в цеха. Това ще дава възможност на администрацията в реално време да проследява дървесина. В момента голяма част от нарушенията се дължат на хартиените превозни билети.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА