Предложение: Процент от печалбата от сечища да остава в селищата, от които е добита дървесината

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Според служебния министър на земеделието механизмите за контрол в горите не работят както трябва

“Горите определено имат проблеми. Преди няколко дни съвместна проверка на Агенцията по горите, МВР и Министерство на земеделието установи неправомерна сеч и незаконни пътища в района на село Мала църква. Понастоящем са спрени всички сечи в тези села, в които от началото на годината са извършени над 50 проверки. Друг е въпросът, че най-вероятно механизмите за контрол не работят така, както трябва”, това заяви министърът на земеделието Явор Гечев в ефира на БТВ.

Проверките през тази година са два пъти повече в сравнение с миналата

“Това, което установяваме обаче е, че има тежки дефицити в законодателството ни. То не работи така както трябва. Вече мога да се въведат и сателитни системи за контрол. В интерес на истината в редица от законите и има противоречия”, допълни той.

“За да подобрим публичността подписахме споразумение с кметовете на малките населени места да се дава пълната информация, когато бъде утвърдено едно сечище. Посочват се местоположението не сечището, колко дка е, какви са основанието и добивът”, заяви министърът.

“Подготвяме законови промени, в които част от средствата, които идват от тези гори, да остават за малките населени места. Някакъв процент от печалбата да остава за тези населени места. Считаме, че това ще доведе до по-голяма прозрачност по отношение на сечите в горите”, сподели Гечев.

“Друго важно нещо е, че трябва да се научим като държава, не само да пишем в социалните мрежи, когато забележим нередност, а да подаваме сигнали към органите, които трябва да свършат тази работа и да направят проверки”, допълни още той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА