Северозападният район продължава да създава най-нисък БВП

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Правителството одобри Докладите за резултатите от изпълнението на Регионалните планове за развитие на Северен централен район, на Северозападен район и на Североизточен район за периода 2007 – 2013 г., съобщават от пресцентъра на Министерски съвет и поясняват, че документите са изготвени на база на последваща оценка, извършена от независими оценители през 2014 г.

Докладите представят напредъка по изпълнението на целите и приоритетите на Регионалните планове за развитие на съответния район, общото въздействие от изпълнението, оценката на ефективността на използваните финансови ресурси, както и препоръки относно провеждането на политиката за регионално и местно развитие в периода до 2020 г.

Анализът на социално-икономическите показатели за изпълнението на Регионалния план за развитие на Северен централен район показва, че в периода 2007-2013 г. се наблюдава тенденция на растеж, но с много бавни темпове. Въпреки отчетения напредък, Северният централен район запазва своето предпоследно място от гледна точка на икономическо развитие. Районът изостава от националното и от европейското ниво. През периода на действие на плана, не се наблюдава осезаем ръст на индустриалното производство, отчетен е устойчив дефицит на инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Най-сериозният проблем е устойчивото нарастване на безработните. Увеличава се и коефициентът на безработица (15,3 % за 2013 г.). Независимо, че икономическата активност на населението като цяло регистрира ръст към края на програмния период, той не е достатъчен за повече от предпоследно място на Северния централен район. Оценката на общото въздействие показва драстично разминаване между потенциал за икономическо развитие и осъществен напредък. Явни са постигнатите резултати, но ефектите от тях върху развитието на района са ограничени.

Анализът относно Северозападния район показва, че в периода 2007-2013 г. той изостава по почти всички основни показатели спрямо районите от ниво 2 в страната. Запазва се негативната тенденция Северозападният район да създава най-нисък БВП и БВП на човек от населението. В ЕС районът е с трайно най-ниско равнище на развитие. Във вътрешнорегионален план различията по показателя БВП на човек от населението се запазват. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Коефициентът на заетост намалява с 4.3% и остава най- нисък в страната. Продължава негативната тенденция на увеличение на коефициента на безработица на населението на възраст 15-64 г., която през периода 2007-2013 г. нараства общо със 7%. В сравнение с останалите райони от ниво 2, Северозападният е на последно място по размер на усвоени средства – 7.4% от Оперативни програми, съфинансирани от средства на Европейския съюз и Програмата за развитие на селските райони. Оценката за общото въздействие на Регионалния план за развитие на Северозападен район върху развитието на района е ограничено.

По отношение на Североизточния район анализът показва, че в периода 2007-2013 г. той заема средна позиция спрямо останалите райони в страната, като през последната година по част от показателите се наблюдава макар и незначителна положителна тенденция. Динамиката на брутния вътрешен продукт трайно нарежда района на четвърто място спрямо останалите райони. Коефициентът на безработица на населението на възраст 15-64 навършени години за района през 2013 г. бавно започва да намалява до 16,9%, но този показател продължава да е значително над средния за страната (13,0%). Така районът се откроява с най-висока безработица в страната през 2013 г. Това е характерно и за началото на наблюдавания период. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Оценката за общото въздействие от изпълнението на Регионалния план за развитие на Североизточен район показва, че в най-успешна степен са изпълнени целите, насочени към екологизация на средата, устойчиво градско развитие, подобряване на социалната и образователната инфраструктура.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА