Консумацията на гъби в Румъния се изчислява на 1 кг на човек годишно, което е с 10% по-малко в сравнение с миналата година и 4 пъти по-малко спрямо средното потребление в ЕС – 4 кг., съобщава Eugen Bajenaru, председател на Националната асоциация на производителите на гъби в Румъния, цитиран от romania-insider.com.
В Румъния се произвеждат общо 20 хил. тона гъби годишно, а пазарната им стойност е около 50 млн. евро. Според Bajenaru вносът е 10% – почти толкова, колкото е и износът. Румънският пазар се фокусира върху пресни гъби и данните за консумацията се отнасят до тях.
Румънците ядат 4 пъти по-малко гъби от средния европеец

Автор:
Георги Узунов
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.