Правителството одобри проекта на Оперативна програма „Региони в растеж“

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Правителството одобри проекта на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет, става ясно от пресцентъра на Министерски съвет. Министърът на регионалното развитие и благоустройството получи мандат да изпрати за одобрение в Европейската комисия окончателния вариант на програмата. Очаква се тя да бъде одобрена от Комисията до края на 2014 г.

Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. предвижда инвестиции в рамките на осем приоритетни оси, съдържащи съответните инвестиционни приоритети и индикативни дейности към тях:

– „Устойчиво и интегрирано градско развитие” с бюджет 840 млн. евро;

– „Подкрепа за периферни географски области, най-силно засегнати от бедност” с бюджет 106 млн.евро;

– „Регионална образователна инфраструктура” с бюджет 115 млн.евро;

– „Регионална здравна инфраструктура” с бюджет 83 млн.евро;

– „Регионална социална инфраструктура“ с бюджет 51 млн.евро;

– „Регионален туризъм” с бюджет 101 млн.евро;

– „Регионална пътна инфраструктура“ с бюджет 194 млн.евро;

– „Техническа помощ“ с бюджет 52 млн.евро.

Мерките за градско развитие включват енергийната ефективност в жилищни и административни сгради, градска среда и икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура и интегриран градски транспорт. Секторните политики предвиждат инвестиции в публична инфраструктура от регионално значение.

Финансовата подкрепа по ОПРР 2014 – 2020 г. е териториално балансирана. В програмата е включена нова приоритетна ос, насочена към развитието на периферни географски области, най-силно засегнати от бедност и социална изолация. Чрез тази приоритетна ос се цели намаляване на социално-икономическите различия на регионално ниво, преодоляване на неконкурентноспособната среда и постигане на ефект за преодоляване на негативните миграционни процеси. С инвестициите по програмата ще се подобри качеството на живот в градовете и ще се запази демографският потенциал на българските региони.

Оперативната програма ще осигури близо 1,54 млрд. евро (европейско и национално финансиране) за подобряване на социално-икономическото и териториално развитие, генериране на растеж и заетост в българските региони.

Решението е прието неприсъствено, уточняват от пресцентъра.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА