Лоза Стоянова: Най-лозарската община на територията на Бургаска област продължава да е Сунгурларе, следвана от Поморие и Карнобат

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути
Най-лозарската община на територията на Бургаска област все още продължава да е Сунгурларе, следвана от Поморие и Карнобат. Това каза в интервю за радио„Фокус” – Бургас Лоза Стоянова, директор на областната структура на Изпълнителната Агенция по лозата и виното. Тя посочи, че площите с винени лозя на територията на Бургаска област, по данни на Информационната система на Изпълнителна агенция по лозата и виното, са 9 446,7 хектара. На територията на областта са засадени 48 винени сорта, като от тях основните са Мускат Отонел, 14 193дка, което е близо 15% от лозовите насаждения; Шардоне- 6 799дк, което изразено в % това е 7,20%; Димят- 11 015дка, или 11,71% от лозовите насаждения; Юни блан- 5 713дка, което е 6% от насажденията; Мискет червен- 13 699 дка или 14,57% от общата площ; Совиньон блан- 1 634дка, което прави 1,74%; Мерло-7 791 дка или 8,29%; Каберне Совиньон – 9 450дка, което е 10,05%; Памид- 10 086дка, което 10,73%; Сира и Пино ноар, с по-около 1 000 дка, което е над 1% от общата площ. За областта съотношението на бели към червени винени сортове все още се запазва 2:1.
По общини площите на винените лозя са както следва: Айтос – 873 хектара; Бургас – 610,6 ха; Камено – 424 ха; Карнобат -1485 ха; Малко Търново-15,5 ха; Несебър – 415,5 ха; Поморие – 1864 ха; Приморско – 0 ха; Руен – 543,6 ха; Созопол – 351 ха; Средец – 258 ха; Сунгурларе – 2586 ха и Царево – 20,52 ха. „Посочените цифри показват, че най-лозарската община на територията на Бургаска област все още продължава да е Сунгурларе, следвана от Поморие и Карнобат“, посочи Стоянова.

Тя допълни, че винарските изби и заводи произвеждат вина от всички винени сортове, засадени на територията на областта, но те саразлични категории вина. „Една малка част от произведените вина, около1% от реколта 2013г., са от категория вина със защитено наименование за произход(ЗНП), това е най-високата категория вино. Около 2% са сортови вина без Защитено наименование за произход и защитено географско указание(ЗГУ). Най-произвежданата категория вина, 48%, са тези от категория със ЗГУ „Тракийска низина“. Вината без ЗНП и ЗГУ са 49% и това е най-ниската категория вина“, обясни тя. Голяма част от тях е с направление дестилация за производство на винено дестилатна спиртна напитка- гроздова ракия, допълни Стоянова.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама