Русия гледа на Индия като на алтернативен доставчик на говеждо

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Руските власти казват, че страната може да се обърне към Индия за помощ за попълване недостига на говеждо месо – стъпка, която изисква пренебрегване на дългогодишните притеснения за здравето на животните, отбелязва Agra Europe.

Досега представителите на властите сочеха Южна Америка и най-вече Бразилия като вариант за запълване на празнината, която остави забраната на внос от ЕС, САЩ, Канада и Австралия. В свое изявление в сряда обаче директорът на руската държавна ветеринарна служба посочи, че Индия също може да играе роля. Той отбеляза, че Индия предлага доставки в голямо количество и това ще елиминира необходимостта да се подновява вносът от Австралия.

По същия начин за износителите от Канада и САЩ ще е почти невъзможно да възвърнат доминиращите си позиции в Русия, след като вече са “циментирани” търговските връзки с Китай.

През последните няколко години Индия “от нищото” се превърна в сериозен конкурент на най-големите износителки на говеждо месо Бразилия и Австралия. Досега обаче привлекателни пазари като Япония, ЕС и до момента Русия оставаха затворени за индийското месо поради опасения относно здравето на животните.

Русия внася над 600 хил. тона говеждо годишно и около 100 хил. тона карантия. Към момента над половината от вноса е от Бразилия.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА