Между 500 и 1000 работни места средно на година обявяват европейските работодатели в селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, съобщава пред “Дарик” Юлиана Николова, главен експерт в Агенцията по заетостта. Една от най-атрактивните оферти за това лято е готвач в Германия, където заплата достига 2000 евро.
И през настоящото лято най-много българи ще се трудят в земеделието на Испания и Дания и в немските хотели и ресторанти. Трудовото възнаграждение зависи от стандарта в съответната държава, от професията и от квалификацията на работника, а Агенцията по заетостта проверява дали обявените заплати отговарят на местните ставки. В Германия например помощният персонал в системата гастрономия ще получава брутна заплата между 1270 и 1500 евро като точният й размер ще се определя в зависимост от тарифните ставки и опита, обяснява Юлиана Николова.
„Има и един много интересен факт, който е валиден особено за селското стопанство. Понеже там изискванията са доста занижени – обикновено желание за работа и добро здраве, отиват групичка от едно семейство или една махала, работодателят не одобрява някого от тях и всички си тръгват в знак на солидарност. И по този начин губят възможност”, посочва Николова.
Повечето работодатели в сферата на селското стопанство освен заплата, осигуряват квартира, а в хотелите и ресторантите често предлагат и едно безплатно хранене.
Близо 900 са българите, които са кандидатствали за лятна работа в Европа чрез Агенцията по заетостта.