Резистентност към антибиотици убива 25 хил. души в Европа всяка година

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Медицината може да се върне обратно в “тъмни времена”, докато не се вземат мерки за преодоляване на нарастващата глобална заплаха от резистентността към антибиотиците, каза британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от BBC.

В същото време Камерън поставя въпроса защо през последните години се представят толкова малко антимикробиотични препарати и обявява, че ще стартира планове за окуражаване разработването на нови антибиотици.

Ако се провалим в предприемането на мерки, ще се сблъскаме с почти немислимия сценарий, в който антибиотиците спират да действат и ще се върнем в “тъмните времена” на медицината, когато лечими инфекции и наранявания са убивали хора.

Камерън съобщава, че е поставил темата по време на среща на лидерите на Г7 и е получил подкрепата на американския президент Барак Обама и на германския канцлер Ангела Меркел.

Установено е, че резистентни на антибиотиците щамове на бактерии са отговорни за 5 хил. смъртни случая на година във Великобритания и над 25 хил. в Европа.

Употребата на антибиотици в земеделието е съществена част от проблема с нарастващата резистентност към препаратите.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА