Земеделието на Италия – бърз поглед

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

В началото на месеца Италия пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Ето как изглежда страната през призмата на земеделието й.

70% от площта на Италия е обработваема.

Италия представя успешна история, що се отнася до производството на органични плодове и зеленчуци, посочва ФАО. Тя щедро се възползва от предимството, което й осигуряват средиземноморският й климат, условията за развитие на земеделие и близостта до световните пазари. За бързото развитие на сектора с органични храни важна роля играе сравнително високото подпомагане от държавата.

Още през 90-те органичния сектор в Италия е реализирал огромен напредък – той е осъществил най-големия средоногодишен ръст спрямо другите страни в Европа. От тогава площите с чиста от химически вещества продукция са достигнали 1 млн. ха.

Сред най-произвежданите култури в страната по данни на Централната разузнавателна агенция на САЩ са плодове, зеленчуци, грозде, картофи, захарно цвекло, соя, зърнени храни, маслини. От животинските продукти най-голямо е производството на говеждо, млечни продукти и риба.

По изчисления от 2013 г. земеделието държи дял от 2% от БВП.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама