Фермери искат ясни срокове по “Млад фермер”, от МЗХ твърдят, че процедурите са в срок

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Организираният от млади фермери протест днес пред сградата на Министерството на земеделието и храните беше малоброен. Протестиращите бяха двама – консултантът Михаил Георгиев и Мирослав Александров, земеделец, който отглежда корнишони на 2,2 дка.  За да разговаря с тях излезе Еньо Зяпков, съветник на земеделския министър Димитър Греков по медийните въпроси.

Мирослав Александров обясни причините, които са го довели пред МЗХ: “Около 6-7 месеца се говореше, че мярката (“Млад фермер” – б.а.) трябва да стартира май месец, стана края на април, нямаше нито наредба… накрая дойде май месец, отново нямаше наредба, така на 29-и май си спомням, че беше качена наредбата.” След изтичането на периода, в който тя е трябвало да седи на страницата на министерството, е имало предложения за коментари, които, по думите на Александров, не са били приети. “Господин Гечев спомена, че до дни ще стартира мярката. От тези дни минаха вече две седмици.”, каза още той. Искането на фермерите, което Мирослав Александров обобщи, е МЗХ да заяви категорично дали ще има мярка “Млад фермер” през новия програмен период и да се ангажира с конкретни срокове. Младият фермер си обясни малката численост на протеста с това, че хората, по думите му, са обезверени.

Еньо Зяпков, от своя страна каза, че министерството винаги е имало добра комуникация с фермерите, особено с младите фермери. Зяпков коментира протеста така: “От няколко месеца насам са ясни датите, на които сме казали, че ще бъдат отворени тези мерки. Те изтичат след две седмици, на 15-и, даже след малко повече от две седмици, така че, когато изтече този срок, можем да говорим за забавяне.” Според него до момента процедурите се движат в срок. Зяпков обясни, че дори са издадени съответните наредби, които са качени на интернет страницата на министерството. Направени са и таблици за икономическите единици и са съставени всички възможни документи, които изчисляват размера на едно стопанство, допълни той и обобщи: “Така че цялата подготвителна дейност от страна на министерството е свършена”.

Еньо Зяпков покани протестиращите на разговор в министерството. Той посочи, че на срещата ще присъства Светлана Александрова, директор на дирекция “Развитие на селските райони”, но не отговори на искането на протестиращите разговорът да се състои пред медиите.

Анета Стефанова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА