Ресторанти преработват храна в компост

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Ресторанти в Париж превръщат остатъците от храна в биогаз и компост. Заведенията за хранене предприемат тези мерки, подтикнати от нов закон във Франция, който ще задължи ресторантите да преработват хранителните си отпадъци.

Около 80 ресторанта, хотела и доставчици са подписали общ проект за събиране на хранителните им остатъци за производство на компост за фермите около Париж. От отпадъците ще се произвежда още биогаз, електричество и ще се генерира енергия за отопление.

Новата нормативна уредба във Франция ще задължи до 2016 г. един на всеки пет ресторанта да рециклира храната, която изхвърля.

“Позитивният отзив на клиентите за рециклирането е голям бонус”, казва Матинез, чийто ресторант с 50 места генерира 5 тона хранителни отпадъци годишно, посочва Ройтерс.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама