Световната търговия с риба поставя нови рекорди

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Разрастващата се търговия с риба генерира повече печалби от когато и да е било, но страните трябва да помогнат дребномащабните рибари и рибните ферми също да излязат на печалба, обяви Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Данните от 2013 г. сочат, че световната рибна продукция най-вероятно е достигала 160 млн. тона, което е с 3 млн. тона повече от предходната година. Според предварителната информация на ФАО приходите от търговията с риба възлизат на 136 млрд. долара. Служителите в рибните ферми и дрeбномащабните рибари формират около 90% от работната ръка в сектора в световен мащаб.

Развиващите се държави продължават да играят основна роля в снабдяването на световните пазари като през 2012 г. имат дял 61% от целия износ на риба и 54% от стойността й. Техните нетни приходи от износ възлизат на 35,3 млрд. долара, което е повече от приходите от  другите селскостопански стоки общо, включително ориз, банани, мляко, месо, захар.

ФАО призовава държавите да помогнат на хората, занимаващи се с дребномащабен риболов – половината от които са жени, като улеснят достъпа им до кредитиране, помогнат им в удовлетворяването на изискванията за достъп до пазара и в справянето с лошата инфраструктура, свързана с търговията.

Страните трябва да осигурят финансиране, застраховки и пазарна информация на рибарите, занимаващи се с дребномащабен риболов, допълва ФАО. Необходими са още инвестиции в инфраструктурата и укрепване на малките организации на производители и търговци.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА