Юбилейна конференция по случай десетгодишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и 1 година от създаването на БАБХ и Центъра за оценка на риска се проведе в гранд хотел „София” днес. На събитието присъстваха тримата заместник-изпълнителни директори на Българската агенция по безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева, д-р Тенчо Тенев и Антон Величков. По време на конференцията Карола Зондерман от Европейския орган по безопасност на храните представи целите и функциите на EFSA, като направи и исторически преглед на развитието й.
Европейският орган е създаден с Регламент (ЕО) № 178/2002/EC за общите принципи на законодателството в областта на храните и извършва анализ на рисковете и опасностите по цялата хранителна верига. EFSA събира и анализира данни, позволяващи характеризиране на рисковете с пряко или косвено въздействие върху безопасността на храните и фуражите.EFSA предоставя научни съвети и техническа помощ по въпроси, свързани с храненето на човека, здравето на животните, растенията и др. Изготвените от EFSA над 2 500 научни становища и доклади служат за основа при разработването и предприемането на мерки на Общността в области, попадащи в обсега на неговата. EFSA разполага и седна от най-стабилните системи за осигуряване на безпристрастност в научния съвет и независимост при изготвянето на научни становища.
Българският еквивалент на EFSA e създаденият през 2011г., посочи в резюмето си д-р Бойко Ликов, директор на Център за оценка на риска (ЦОР). Центърът е самостоятелно юридическо лице в структурата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), уточни д-р Ликов. През миналата година центъра бе посетен от изпълнителния директор на EFSA г-жа Катрин Ланел, която бе на посещение в страната ни по покана на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Изготвен е списък на центъра, в който са включени научни организации, осъществяващи научни и технически дейност, свързана със сферите на контрол на БАБХ и областите на компетентност на ЦОР.
ЦОР организира и координира извършването на независима научна оценка на риска по отношение безопасността на храните и фуражите, здравеопазването и хуманното отношение към животните, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.Той е активен национален партньор на EFSA и работи в сътрудничество с компетентните органи в страната и другите държави членки. В структурата на ЦOР е и Българският Фокален Център на EFSA, за дейността на който в началото на 2012г. бе подписано Споразумение между EFSA и центъра за оценка на риска.