Цените на агнешкото вървят нагоре

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Гледните точки на овцевъди, месопреработватели и потребителители драстично се разминават

Десет дена преди Гергьовден цените на агнешкото продължават да вървят нагоре. Единствената му конкуренция в ценово отношение е вносът от Австралия и Нова Зеландия. Оказва се, че агнешкото в Гърция е по-евтино от това в България. Проблемът има няколко страни, като гледните точки на овцевъдите, месопреработвателите и потребителите драстично се разминават.

По информация на в. „Труд” агнешкото в Атина се предлага за около 6,34 евро за килограм, като може да се намери на промоция за 5,49 евро. За сравнение миналата седмица на Централните хали в София месото е вървяло по 15,90 лв/кг., а големите хипермаркети са предлагали четвърт агне за 13,90 лв/кг. Агнешкият бут в Стара Загора е достигнал цена от 17,20 лв. за килограм.

Според родните ни фермери агнешкото в Гърция е евтино, защото не изнасяме агнета за южната ни съседка. Стана ясно, че минали години гърците масово са изкупували български агнета, защото месото е крехко, но икономическата криза ги е принудила да се ориентират към по-евтини продукти. Тогава на българския пазар са се предлагали румънски агнета.

Овцевъдите твърдят, че търговците изкупуват агнешкото им на цени от 5.50 – 6 лв. за килограм живо месо, въпреки че има информация и за цени от 7 лв. Това е с лев-два по-евтино от минали години, когато изкупната цена е достигала 7.50 лв/кг. Истинската цена според стопаните е поне 7 лв/кг., но никой не давал толкова, а продукцията трябва да се реализира, за да не станат агнетата овце. Изниква въпросът как цената скача от 5.50 – 6 лв/кг. до около 16 лв/кг. по пътя от фермата до магазина. В същото време шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов предупреди миналата седмица, че агнешко на цени над 12 лв. за килограм е чиста спекула.

На друго мнение са колбасарите. От Асоциацията на месопреработвателите смятат, че е напълно нармално да има двойна разлика между цената, на която е купено агнето от фермата и тази, която плаща всеки от нас в магазина. На няколко пъти председателят на организацията Кирил Вътев обяснява пред медиите, че теглото на животните може да падне двойно, след като агнето бъде одрано и почистено от карантията. Тези дейности трупали допълнителни харчове към транспортните разходи. От казаното излиза, че от купено от фермата цяло агне до магазина достига само половината.

В същото време на масовия българин му се налага да купува дълбоко замразеното и внесено още преди месеци агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Цената му за поредна година подбива тази на нашите крехки агнета с 2-3, дори 5 лв. Килограм новозеландско агнешко върви по около 10 – 11 лв.

Родните производители предупреждават потребителите да не гледат само ниската му цена, а и качеството. Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев у нас се внася най-евтиното и най-некачественото месо. В интервю за Радио „Фокус” днес той сподели, че не се очакват аномалии в цените на агнешкото преди Гергьовден. Това негово изказване контрастира с действителността на пазара. Той призовава българите да купуват, за да се съживи българската икономика. Остава въпросът с какви средства да стане това?

Освен това преди две седмици Румен Георгиев, който е председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България за Пазарджик излезе с изказването, че живите агнета в България вече са свършили. Той обяви, че събраните данни от овцевъдството и търговията с агнета преди празниците показват, че още преди Великден живите агнета за продан в страната са били на привършване и за Гергьовден ще има дефицит на тази стока. Според специалистите до 2-3 години ще внасяме агнешко и овнешко месо от чужбина дори за курбани. Тяхното мнение е, че субсидиите за отглеждането на овце и агнета са ниски, по 28-30 лв. на животно, и младите фермери категорично отказват да създават и поддържат стопанства конкретно за тези животни, като изоставят поминъка на бащите и дядовците си. По информация на съюза на животновъдите овцете в България са намалели седем пъти през последните пет-шест години и сега са около милион.

И все пак цените у нас все още са далеч от тези в Западна Европа. В немските месарници агнешкият бут е вървял по 14,99 евро за килограм. В някои магазини там цената му е достигала 8,99 евро за килограм бутче. Във Франция килограм агнешко за Великден е вървяло по 33 лв., в Белгия – по около 25 лв., а в Испания – над 20 лв.

За поредна година ставаме свидетели на абсурда как цените на традиционни стоки се покачват преди празниците, вместо да се правят промоции, както в нормалните държави. Остава да следим ситуацията на пазара и да се надяваме, че здравият разум ще надделее.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама