Видео

От 10 г. насам

30% по-голямо производство на домати

домати
Автор: Агрозона
Споделена13

Доматите са начело в класацията на най-консумираните зеленчуци в световен мащаб.177 милиона тона домати са произведени през 2016 г. Това означава, че ръстът на добив е почти 30% по-висок от преди десет години. Най-големите производители в света са Китай и Индия, въпреки че доходността в Индия е ниска и е под 2,5 кг на квадратен метър. Това контрастира рязко с добивите, които производителите постигат в САЩ (9,03 кг / м2), Испания (8,62 кг / м2) иМароко (8,08 кг / м2). Холандският добив обаче е най-впечатляващ, със средно 50.7 кг / кв.м.

домат консерва

Турското производство заминава за Русия, там пък строи парници

Нарастващите цени в Турция могат да доведат до отваряне на границите за внос. Правителството заяви, че тази опция вече е обсъждана още миналата година. През предходните години домати са внесени от турски Кипър, Румъния и Украйна. Турските потребители, обаче не само се интересуват от цените, но и от качеството на продукта. Основен проблем на турския пазар е липсата на добра система за контрол на вътрешния пазар. В страната се внасят тонове домати с лошо качество.

Най-големият пазар на турските домати е Руската федерация. След като страната отвори вратите си за Турция, сега износът ще бъде възможен. Тази година се предвижда страната на два континента, да изнесе повече от 50 000 тона към най-важна дестинация за експорт. Поради строгите изисквания, които Русия поставя, само премиум домати могат да бъдат транспортирани до местните пазари.

В Русия, пък отглеждането на парникови зеленчуци постоянно нараства. Като най-големи насаждения в закритите места има с домати. През изминалата година вече са застроени 150 хектара високотехнологични оранжерии, очакват се и другата година да бъдат застроени още поне толкова.

Доматеното производство в ЕС остава стабилно

Средно европеецът консумира 15 килограма домати годишно. Тази цифра не се е променила доматипрез последното десетилетие, но ще бъде подложена на натиск през следващото. Според прогнозите потреблението през 2030 г. ще възлиза на 14,4 килограма годишно на глава от населението.
За сега, ЕС очаква производството на домати да остане стабилно. В съюза са произведени около 18 милиона тона домати в кампанията 2016/2017, като 40% от тях са продадени на свежия пазар. Останалият обем се обработва от индустрията. Испания, Италия, Нидерландия, Полша и Франция заедно съставляват 75% от производството на доматена продукция за прясна консумация. Това разпределение е различно за преработвателната промишленост, където испанската, италианската и португалската продукция са преобладаващи. Тези страни доставят 94% от доматите за преработка. Обемът на производството не е показал реален растеж през последните години;  данни разкриват, че ЕС очаква спад от 1,4% до 2030 г., въпреки че се дават повече пари за отглеждането на домати. В същото време благодарение на въвеждането на нови сортове, стойността на продукта се подобри. Всъщност тя е нараснала с близо 20% във Франция, Германия, Италия и Испания в периода от 2006 до 2016 г. И въпреки че площта е проблем, доходността се подобрява благодарение на направените инвестиции за удължаване на сезона.

Поляците търсят розови домати, холандците в криза, а немците купуват чуждо

Полският потребител има предпочитание към местните продукти. Земеделските производители са ангажирани с разширяването на площите. В допълнение към производството за вътрешния пазар, полските производители гледат на запад, където германският пазар кипи. Въпреки това, ще отнеме един или два месеца преди началото на полския сезон. Дотогава търговците разчитат на вноса от Испания, Турция и Мароко, за да запълнят пропуските на пазара. „Пазарът е нестабилен в момента, но това често се случва през януари“, обяснява търговец.

Традиционно полските потребители се интересуват от размерите и цените. Големите домати, продавани на ниски цени, обикновено се радват на голяма популярност. Розовите домати са любими на тукашното население. Производители потвърждават, че тази година очакват 25% повече от този вид.

В Холандия основен проблем сега е високите цени, които искат чуждите доставчици. Пазарът обаче не го позволява, оплакват се търговци. Това го прави изключително нестабилен. Само цената на мароканските домати е спаднала в последно време и се очаква по-нататъшен спад. Търсенето на домати е умерено, но това е обичайно за първите месеци на годината. Перспективата е повече количества да пристигнат от Испания скоро.
Доматите от Испания, Турция и Мароко бавно, но сигурно започват да доминират на германския пазар. За разлика от тях холандския внос намалява. Испанските цени са малко по-ниски в сравнение с миналата година. Според търговците обаче тези цени все още са над средните. Това се дължи на относително студения период, забелязан миналия месец в важни райони за отглеждане като Мурсия и Алмерия. Немските клиенти отбелязват, че качеството на испанските домати е било много високо миналата година.домати

В Мароко износът расте заради държавната подкрепа

През последните десетилетия производството на домати в страната нараства изключително бързо. Това е благодарение на модернизацията при използваните техники и материали. Доматите са една от най-важните култури в Мароко. Площите възлизат на 18,642 хектара, с производство на повече от 1,2 милиона тона през 2016 г. Това означава, че секторът генерира хиляди работни места в северноафриканската страна и благодарение на износа на продукта, отглеждането на домати е важен стълб на икономиката.

Секторът на домати е разделен на три части. Ранното производство се се изнася главно към ЕС, Русия и Канада. Сезонното производство е много по-малко и културите са разположени предимно в крайбрежните райони. Продажбите са насочени към вътрешния пазар. Доматите се отглеждат също за промишлена обработка. Макар че площта е намаляла рязко през последните години, от 4 503 хектара до едва 420 хектара, доходността се е подобрила значително. Само за десетилетие износът е нараснал от 344 000 тона на 537 000 тона.

Текстът е подготвен по материали от чуждестранния печат.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *