88 огнища на инфлуенца при домашни птици и 175 при диви птици са докладвани в ЕС за 3 месеца

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Огнищата на високопатогенна инфлуенца по птиците са установени на територията на 23 държави

През последните седмици установените случени на огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) при диви птици в Европа се увеличават, въпреки че увеличението започна по-късно, в сравненение с предходни години. Това вероятно се дължи на забавяне на есенната миграция на няколко вида водолюбиви птици. Тъй като разпространението на вируса сред дивите птици се увеличава през зимния период, нараства и рискът от огнища в птицевъдните обекти. Това показват констатациите в последния тримесечен доклад за инфлуенцата по птиците от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и референтната лаборатория на ЕС (EURL).

В периода между 2 септември и 1 декември 2023 г. са докладвани огнища на HPAI при домашни (88) и диви (175) птици в 23 европейски държави. Резултатите са в съответствие с тенденциите, прогнозирани от радара за птичи грип на EFSA, инструмент, предоставящ седмични прогнози за вероятността от установяване на HPAI при диви птици.

Седем нови генотипа на вируса са идентифицирани в Европа

Докладът отбелязва, че седем от единадесетте варианта (генотипа) на HPAI вируса, идентифицирани в Европа, са били нови и са засегнали различни видове диви птици, особено обикновени жерави. HPAI е открит за първи път при диви птици и бозайници в района на Антарктика.

ECDC оцени, че рискът от инфекция с HPAI вирус в Европа остава нисък за широката общественост и нисък до умерен за професионално или по друг начин изложени хора на заразени птици или бозайници (диви или домашни). За допълнително намаляване на риска от инфекция, експертите препоръчват избягване излагане на мъртви или болни морски птици или бозайници.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА