80 хил. преживни ще бъдат имунизирани задължително срещу “син език” в Ямболско

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През март и април в Ямболска област започва задължителна ваксинация против “син език” на едрите и дребните преживни животни. Това съобщи за “Агрозона” началникът на отдел “Здравеопазване на животните” към Областна дирекция безопасност на храните – Ямбол д-р Стоян Колев.

В областта са заявени 20 хил. едри преживни животни и 60 хил. дребни преживни – овце и кози, които подлежат на ваксинация. Ваксинацията ще извършат 48 частно практикуващи лекари от областта.

Животновъдите, които имат сключен договор с ветеринар, ще бъдат посетени от ветеринарния лекар, който ще ваксинира животните. За малките стопанства от типа “заден двор” ще се проведе организирана ваксинация – ветеринар и представител на общината ще посещават животните.

Д-р Колев е категоричен, че за всички животни, които подлежат на ваксинация, ще бъде осигурена ваксина. “Неваксинирането, укриването на животни, крие в себе си епизоотичен риск. Така че стопаните са наясно. Ние имаме тяхното съдействие, както и организацията от страна на местната власт, за да извършим поголовна ваксинация. Не трябва нито 1 животно да бъде пропуснато с цел изграждане на траен имунитет и недопускане на икономически загуби на фермерите.”, категоричен е д-р Колев.

В случай, че стопаните не ваксинират животните си, е предвидена санкция, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност за отказ от задължителна ваксинация, поясни д-р Стоян Колев. Той посочи, че поголовната ваксинация ще се извърши в рамките на 20 работни дни с цел изграждането на еднакъв имунен фон на всички животни в цяла Ямболска област.

През миналата година в областта от син език са умрели 450 дребни преживни животни и 11 едри преживни животни.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements