8 изпитани народни начини за борба с маната по доматите и картофите

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
5 Минути

Маната или фитофтората, наистина една от най-досадните и широко разпространени болести по доматите и картофите, които както знаем още от училище, са от едно семейство. Всяка година маната притеснява всички градинари, които очакват добра реколта от градините си.  Фитофтората е получи името си от името на гъбата, която причинява тази болест – Phytophthora infestans. В превод името означава “това, което унищожава растенията”. На много места в страната болестта е известна като чернилка по доматите, известна е и като картофена мана по доматите.

Трябва да се каже, че гъбата напълно оправдава името си, защото наистина унищожава растението, което напада. Фитофтората е вредно заболяване за всички части на растението, които са над земята. Неприятната мана по картофи и домати се развива с помощта на такива фактори като: чести и внезапни температурни колебания, студена роса, гъсти насаждения. Най-често заболяването отива при доматите от картофите. От него страда също така патладжаните, пипера, ягодите, както и цитрусовите растения. Опасната мана по доматите и картофите има своите народни начини за справяне. Ето някои от тях:

Народна защита на растенията от мана

  1. Сода и слънчогледово олио срещу фитофтората

  На 5 литра вода се добавя 1 супена лъжица хлебна сода и 3 супени лъжици олио, освен това е необходимо да прибавите 1 супена лъжица течен сапун. Получава се един доста ефективен разтвор за борба с маната, казват по-опитните градинари. За да се пръска с него може да се ползва обикновената пръскачка или в краен случай пулверизатор от бутилка, в която е имало течност за миене на прозорци.

  1. Иглолистна настойка

  За да изпълните тази рецепта ще ви трябват борови иглички или от други иглолистни растения, като необходимото количество е един компотен буркан, подгответе също така половин литър вода и тридесет грама течен сапун. Сварете игличките във водата за пет минути. Охладете и филтрирайте течността с помощта на марля. Разредете получения иглолистен концентрат с вода в съотношение 1: 5 (една част иглолистен „бульон“ и пет части вода). Добавете сапуна и веднага пръскайте доматите си.

  1. Копривена настойка

  За да изпълните тази рецепта имате нужда от 1 килограм коприва, 3 литра

  вода и 30 грама сапун. Подготовка: Смелете клонките коприва и ги залейте с вода. Тази смес трябва да остане покрита за едно денонощие, след това трябва да се прецеди през марля и да се добави сапунът. С това разтворът е готов. Веднага след това трябва да се пръска с него.

  1. Тинктура от чесън

  За да приготвите това народно средство за борба с маната по доматите и картофите са ви необходими около 200 г обелен чесън, половин чаша вода, 1 супена лъжица йод, 30 г сапун.

  Измийте чесъна и го смелете, залейте го с вода и оставете сместа за 72 часа. След това получената тинктура се разрежда в 10 литра вода, добавя се йода и домакинския сапун. Сместа е готова пръскане на доматите.

  1. Млечна баня

  мана

  Необходими са два литра мляко или суроватка, 1 супена лъжица захар, 10 литра вода. Всички съставки се събират и с получения разтвор се пръскат растенията.

  1. Пепеляна вода

  Комбинираме 3 литра вода и половин килограм пепел.

  мана

  Сместа се вари в продължение на половин час. Охлаждаме, разреждаме с още вода, така че да се получат 10 литра течност и се добавят 30 грама сапун на стружки или течен. Пръскаме болните растения с този разтвор. Друг начин за използване на пепелта е като се напудрят от време на време растенията с остатъците от изгорелите дърва.

  1. Нетъкан текстил

   домати, мана

  За да предпазите домати от гъбичките на фитофтора, вечер и при дъжд, покривайте растенията с нетъкан материал (spunbond, lutrasil и др.). Всяко повишаване на влажността, включително по време на валежи или роса, създава благоприятни условия за растежа на гъбичките. Следователно, излишната влага трябва да се избягва на всяка цена.

  8. Медна жица

  В средата на юни, когато храстите на домати вече са достатъчно силни, използвайте така наречената имплантирана “чип-охрана” от фитофтората. За да направите това, отрежете меден проводник на парчета дълги по 7 см и пробийте стъблото на растението с единия му край. След това завъртете проводника около стъблото на доматите в спирала.

 1. След известно време телта ще порасне в тях. Растенията изобщо няма да страдат от това, а плодовете ще растат и узряват много по-бързо, отколкото при обичайния начин на отглеждане.
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама