8,6 млн. тона зърно сме произвели през 2015 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

8,6 мил. тона зърно от житни култури е произведено през миналата година в страната при реколтирани площи 1 836 хил. ха, сочат данни на “Агростатистика” към МЗХ. 58% от продукцията е от пшеница – 5 млн. тона като тя е добита от 1.1 млн. ха, царевицата възлиза на 2.7 млн. тона като площите с нея са били 499 хил. ха.

Реализираният среден добив от пшеница възлиза 453.2 кг/дка, което е увеличение със 7% спрямо реколта‘2014. При царевицата за зърно са получени средно 540.9 кг/дка, най-висок добив е отчетен в Северен централен район – 605.4 кг/дка. В същия район са най-високите средните добиви и при пшеницата, ечемика, овеса, слънчогледа, рапицата, отчитат от аграрната статистика.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА