Видео

Създават хляб без трохи за космически мисии

хляб квас
Автор: Агрозона
Споделена0

Немски основател на старт-ъп компания работи върху създаване на хляб, от който не падат трохи. Целта е хлябът да бъде част от храната на астронавти в Международната космическа станция и по време на други космически мисии. Към момента хлябът е забранен по време на космически мисии, съобщава romania-insider.com. В начинанието ще бъдат вложени 3 млн. евро като в първата му фаза трябва да бъде разработен продукт, който не само ще повиши качеството на живот по време на космически мисии, но и ще направи възможно на Земята да се продава квас, захванат в космоса. Освен върху приготвянето на специалното тесто, предприемачът Себастиан Марку ще се фокусира и върху изграждане на фурна за изпичане на хляба.

Дългосрочната цел на Марку е да се отговори на техническите и научни предизвикателства, свързани с приготвянето на пресен хляб в космоса.

Върху фурната ще работи OHB System AG, която произвежда космическо оборудване. Специалната фурна трябва да е готова за тестване до февруари следващата година. Ще бъде направен опит за изпичане на традиционно за немците хлебно руло като екипът на проекта ще контролира целия процес от Земята.

Повече от 50 години хлябът е забранен по време на космическите мисии, тъй като при нулева гравитация трохите летят навсякъде и могат да увредят очите на астронавтите или да попаднат в апаратурата.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *