7 общини получиха право да стопанисват сгради на земеделски училища

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Правителството одобри седем решения, с които правото на собственост върху имоти на учебни заведения са прехвърлени на съответните общински администрации. Решенията се отнасят до професионални гимназии, обявени за общински училища. Досега техните имоти са били собственост на Министерството на земеделието и храните.

Община Банско ще може да реализира един от основните си приоритети като обнови Професионалната лесотехническа гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в града, след като получава правото на собственост върху имота и построените в него сгради, ползвани от училището. Безвъзмездно право на собственост получава и община Берковица за имотите на Лесотехническата професионална гимназия в града. Община Павликени ще осигури средства за поддръжка на Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ след като получава имотите на гимназията. Общинска собственост става и Професионалната гимназия по хранене и земеделие „Д. И. Менделеев“ в Лом. Общината в Исперих получава терена на Професионалната гимназия по селско стопанство “Хан Аспарух“, а общината в Кайнарджа получава правото на собственост върху имота на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и туризъм „Никола Йонков Вапцаров“ в село Средище. Правителството прехвърли и на община Севлиево безвъзмездно правото на собственост върху 8 имота –материална база на Професионалната гимназия по керамика и мебелно производство и Професионалната гимназия по механизация и селско стопанство „Марин Попов“. Двете учебни заведения са определени със статут на общински училища, а след това са преобразувани в Професионална гимназия „Марин Попов“.

Във връзка със закриването на Професионалната гимназия по селско стопанство в Брезник, имотите на учебното заведение се прехвърлят на общината. Те ще бъдат ползвани за нуждите на общинската администрация, която няма право да извършва разпоредителни действия с тях. Имот, с отпаднала необходимост за Професионалната гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев“ – Ботевград, се прехвърля на общината. Той се намира в с. Радотина и ще бъде използван за развитие и предлагане на социални услуги за възрастни хора, за деца, лишени от родителски грижи и за деца с увреждания.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама