670 млн. литра сурово мляко са преработени през 2019 г. в 238 млекопреработвателни предприятия. Най-голямото количество е кравето мляко, което заема дял от 94.4%, а това представлява лек ръст с 1.3% спрямо 2018 г. Това се казва в доклад на отдел „Агростатистика“ в Министерство на земеделието, храните и горите.
И през 2019 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество, но тенденцията от последните три години показва намаляване на преработеното овче мляко с 4.7% за 2019 г. спрямо 2018 г.
Козето мляко заема 1.4% от преработеното мляко и бележи ръст от 5.3% спрямо 2018 г. При преработеното биволско мляко, което заема 0.7% от общото, се отчита увеличение с 29% през 2019 година.
През 2019 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените в горната таблица количества сурови млека по видове, в производството на млечни продукти са вложени допълнително 12.4 хил. тона сурово краве мляко, постъпило от държави членки на ЕС и от трети страни. Вложени са и 889.9 тона концентрирано мляко, 6921 тона мляко и сметана на прах, 6 378 тона млечен концентрат* и 657 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).
През последните три години се наблюдава постоянен ръст на общото количество преработено мляко, като изменението през 2019 година спрямо предходната е с 1.3%. Това се дължи предимно на лекото увеличение на преработеното краве и биволско мляко.