Лятото постепенно отстъпва място на есента, а дините и прасковите вече са изместени от гроздето на трапезата ни. Ето няколко добри причини да похапвате грозде:
- Пълно е с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в тялото и действат превантивно срещу ракови заболявания;
- Съдържа противовъзпалителни вещества, които намаляват риска от атеросклероза както и проявите на алергични реакции като хрема, сълзене на очите, обриви;
- Полифенолите, налични в плода, имат благотворно влияние върху сърдечно-съдовата система и понижават кръвното налягане;
- Високото съдържание на вода в гроздето хидратира тялото и подпомага изхвърлянето на отпадъчните вещества от организма;
- Изследване на червеното грозде и виното, произведено от него, сочи, че както в плода, така и в напитката има съставки, които влияят благотворно на хора, страдащи от акне;
- Не на последно място – гроздето е вкусно и сладко и е отличен заместител на храните, произведени с голямо количество рафинирана захар и мазнини.