55% от българите посочват, че си приготвят зимнина, а 43%, че не си, показва проучване на Изследователския център “Тренд”. В селата и малките градове делът на приготвящите зимнина е по-висок. В Столицата само 33% заявяват, че си приготвят консерви за зимата. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на участващите в този процес.
От зимнината, която приготвят в най-голям дял са компотите – 48%, туршия – 46%, лютеница/кьопоолу/ айвар/лютика – 30%, кисело зеле – 28%. Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др.
53% посочват, че консумират домашни алкохолни напитки, а 46% – не консумират. 59% от консумиращите домашни напитки посочват, че консумират ракия. 29% домашно червено вино, а 11% бяло вино.
Най-често консумираните домашни продукти са туршия с 32%, компоти – 28%. Зеленчуците/ зеленчукови консерви – 25%. Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.