55% от българите си приготвят зимнина

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

55% от българите посочват, че си приготвят зимнина, а 43%, че не си, показва проучване на Изследователския център “Тренд”. В селата и малките градове делът на приготвящите зимнина е по-висок. В Столицата само 33% заявяват, че си приготвят консерви за зимата.  С увеличаване на възрастта се увеличава делът на участващите в този процес.

От зимнината, която приготвят в най-голям дял са компотите – 48%, туршия – 46%, лютеница/кьопоолу/ айвар/лютика – 30%, кисело зеле – 28%. Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др.
53% посочват, че консумират домашни алкохолни напитки, а 46% – не консумират. 59% от консумиращите домашни напитки посочват, че консумират ракия. 29% домашно червено вино, а 11% бяло вино.
Най-често консумираните домашни продукти са туршия с 32%, компоти – 28%. Зеленчуците/ зеленчукови консерви – 25%. Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА