5025 проверки в горите за седмица

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

За периода от 9 до 15 август 2021 г. от служителите в регионалните дирекции по горите са извършени общо 5025  проверки, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Проверени са 351 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 592 обекта за ползване на дървесина от горските територии (сечища и временни складове),  1742 превозни средства, транспортиращи дървесина, 1220 ловци и риболовци, 1120 физически лица.

119 са извършените проверки в насаждения с извеждани възобновителни сечи и в насаждения с възраст над 80 години.

През изминалата седмица са съставени общо 55 констативни протокола и 68 акта за установени нарушения по Закона за горите и един по Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 15,17 пл. куб. м. обла строителна дървесина, 62,70 пр. куб. м. дърва за огрев и 6 бр. моторни превозни средства.

Проверки при откриването на ловния сезон

През първите два ловни дни са извършени общо 1126 бр. на територията на цялата страна страна, в т.ч. 184 бр. – ловни дружини, 22 бр. превозни средства, 920 бр. – ловци и други лица.

На 14 август е възникнал инцидент по време на лов в ПЛСР Розино. Простреляно е лице, което е откарано в болница и е без опасност за живота.

От началото на годината в горски територии са възникнали 219 пожара, опожарили 15607 декара, като 2042 дка гори са засегнати от върхови пожари. 

През отчетния седмичен период е работил един мобилен екип служители в дирекция „КОГТЛС“ на ИАГ. Проверки по ЗГ и ЗЛОД са извършени в района на дейност на РДГ Берковица и РДГ Велико Търново. Проверени са горски територии в обхвата на СЗДП гр. Враца – ТП „ДГС Враца“ и ТП „ДГС Мездра“, на  СЦДП гр. Габрово – ТП „ДЛС Болярка“, ТП „ДГС Плачковци“ и ТП „ДГС Севлиево“.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА