Над 50 пъти или с 3,2 хил. тона нарастват на годишна база за периода януари – октомври 2016 г експортираните бобови култури от България, над 6 пъти се увеличават изнесените от страната гъби, а краставиците са с 60% повече. Нараства експортът на пиперки, зеле, моркови, тикви, лук и патладжани – с между 61,1% и 9 пъти, а намалява износът на домати и картофи, съответно с 18,6% и 92%, сочи оперативен анализ на Министерството на земеделието.
От януари до октомври миналата година от България са изнесени 69% повече зеленчуци (общо 29,4 хил. тона) и 33 хил. тона плодове, което е 2% ръст.
От произвежданите у нас плодове, най-значително значително нараства износът спрямо десетте месеца на 2015 г. на ягодите, ябълките, крушите и малините – с между четири и девет пъти, а по-умерено е ръстът– при гроздето, кайсиите, прасковите, сливите, дините и вишните – от 6,6% до 54,6%. Експортът на черупкови плодове, череши и пъпеши намалява в рамките на 33,5% – 89,6%.
Вносът на пресни плодове се увеличава с 13,2% до 240,9 хил. тона, а на зеленчуци – с процент и половина до до 193,9 хил. тона за периода от януари до октомври миналата година, сочат предварителни данни на Националната статистика.
Най-много се увеличават доставките на домати – с над 16% или 8,2 хил. тона. Нарастват доставките и на лук, моркови, краставици, марули, тикви и гъби – с между 1,6 и почти 100%. Спад във вноса има само на картофи – с 19,2%, и пиперки – с 10,6%.
При плодовете сме внасяли главно видове, които не растат у нас – главно цитруси и банани, общо около 100 хил. тона за десетте месеца на 2016 г. От плодовете, които гледаме с страната, нараства с 91% вносът на грозде. С между 6% и 130% повече са внесените дини, ябълки, праскови, ягоди, кайсии и вишни. По-малко с между 2,2% и 89% е импортът на годишна база на черупкови плодове, череши, пъпеши, сливи и малини.