50% от парниковите газове са от селското стопанство

Агрозона
Агрозона
1 Минути

Почти 50% от парниковите газове в Нова Зеландия са генерирани от селското стопанство. За сравнение в световен мащаб те са от 10 до 12%. По данни на страната замърсяването е толкова силно, че всяка седма река не става за къпане, а три четвърти от местните сладководни видове риба са застрашени.

Поради тези проблем все повече земеделци призовават към по-устойчиво селско стопанство, пише dnes.bg. Млекопроизводителите, на чиято дейност се дължи 28% от износа на страната (около 7,97 милиарда евро) и 47 000 работни места – не са склонни да се съобразят с това ново екологично изискване.
През 2012-2013 г. в Нова Зеландия има повече крави (4,86 милиона), отколкото е населението (4,72 милиона души). Тогава бяха положени всички възможни усилия за превръщането и на най-мъничката тревичка в мляко. За трийсет години средните размери на млечните стада са се утроили. Площите с пасища са се увеличили с 45% от 1995 г. насам. Именно говедовъдството обаче е сериозен източник на парникови газове.

Според преподавателя по екология и природозащитни науки Майк Джой, секторът се е развил толкова бързо поради масовата употреба на химически обогатители на почвата като азотните торове.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама