15% от растенията и културите в ЕС са в критично състояние заради суша

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

Около 45 процента от земеделските територии в ЕС са на път също да преминат в критично състояние

Близо половината страни от ЕС страдат от сушата, която затруднява селското стопанство, производството на енергия и водоснабдяването, потвърди наскоро Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Повсеместната и постоянна липса на валежи в съчетание с вълни от жеги засягат повечето европейски страни, където сушата става все по-рискова, посочва БТА в анализ. По последни данни на Европейската обсерватория за сушата (ЕОС – EDO) през десетте дни преди 20 юли около 45 процента от територията на ЕС е в била в състояние на “тревога” – втората от трите категории за опасна суша. В същото време 15 процента от териториите са преминали в най-тежката категория, което означава не само, че земите изсъхват след слаби валежи, но и че растенията и културите също са засегнати.

Прогнозите за сухо време през август и септември засилват безпокойствата за и без това критичната ситуация. Ако те се потвърдят, сушата ще се засили още повече и ще има последствия както за селското стопанство, така и за енергетиката и водоснабдяването, предупреждава ЕОС.

Фермерите във Франция предупреждават за опасност от недостиг на мляко през зимата

Повсеместен стрес при растенията е засегнал италианските низини, голяма част от Франция, централните райони на Германия, Източна Унгария, Португалия и Северна Испания, посочва ЕОС, в момент когато европейците са изправени пред по-високи цени на храните заради войната в Украйна.

Най-жестоката суша в историята на Франция остави цели села без питейна вода, фермерите предупреждават за опасност от недостиг на мляко през зимата, а реколтите се очаква да бъдат с 18,5 на сто по-малки от миналогодишните.

45% спад в добивите на грозде в ИталияСъбиране реколтата на зелено, Agrozona.bg

Земеделците в Тоскана, сърцето на италианското винарство и производство на зехтин, се борят с всички сили да спасят каквото могат от тазгодишната реколта. Тежката суша в Италия е причинила спад на добивите с до 45 на сто, съобщи АНСА, като се позовава на асоциацията на селскостопанските производители Coldiretti. Производството на царевица и фураж за животински храни е намаляло с 45 на сто, а добивите на ориз и пшеница – с 30 на сто. Добивите на плодове са намалели с 15 процента, а една пета от култивираните миди са умрели поради липсата на вода в делтата на река По. Производството на мляко е намаляло с 20 на сто поради стреса на кравите от екстремните горещини.

Професор Дейвид Хил, бивш вицепрезидент на консултантската организация към британското правителство Natural England, заяви пред Sky News, че интензивното земеделие е задълбочило сушите, тъй като е намаляла способността на почвите да задържат водата. По думите му, големите ферми са много по-малко устойчиви на промени в околната среда отколкото мозайка от различни видове стопанства.

Адаптиране на селското стопанство

От няколко години някои селскостопански производители взимат мерки, за да се справят със сушата, като отглеждат насаждения, които не се нуждаят от много вода или като прибягват към други системи за напояване, съобщи радио Franceinfo. За задържането на влагата в почвата те използват черен брезент и мулч, който пречи на изпаряването. Капковото напояване позволява да се използва дневно по половин литър вода на корен. Когато това не е достатъчно, се използва система на поливане чрез пулверизация. Така могат да се спестят до 70 процента от водата, обяснява производителят на зеленчуци Пиер Бо. А неговият колега Венсан Комо е направил по-радикален избор: отказал се е от царевицата и вместо нея отглежда киноа. Тази култура не се нуждае от толкова много вода, така че се спестяват 1000 кубични метра на хектар, използват се по-малко пестициди и по-малко работна ръка.

Единствените печеливши от сушата – производителите на сол в Западна Франция

Единствените печеливши от сушата изглежда са производителите на морска сол в западната френска област Геранд, които очакват рекордно производство, съобщи Ройтерс. Температурите от 40 градуса по Целзий ускоряват изпаряването на морската вода при липса на дъждове.

Солта от Геранд е прочута в цял свят със своето “Цвете на солта” (Fleur de Sel) – тънкия слой кристали, които се образуват на повърхността на солниците – и е смятана за възможно най-фината сол на пазара. В САЩ се продава за над 100 долара за килограм. През последните години средният добив от един кристализационен басейн е бил около 1,3 тона, но сега производството вече достига над 2,5 тона на басейн, уточнява Франсоа Дюран, независим производител на сол в района.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама