Смокините са един от най-сладките късни плодове. У нас виреят в по-топлите части на страната, но вече ги има и по пазарите. Ето за какво помагат те и защо да ги похапваме като междинна закуска е повече от добра идея.
Възстановяват баланса на витамини и минерали в цялото тяло. Богатото съдържание на витамин А, витамини В5 и B6 както и калий спомагат за доброто функциониране на организма.
Калият в смокините помага за поддържане на нормални нива на кръвното налягане.
Проучвания сочат, че хора, които продължително време похапват смокини, постигат облекчаване на състояния като хроничен запек. Този вид плод е особено богат на фибри – само три смокини осигуряват на тялото 5 гр фибри при препоръчителна доза от около 35 г. (количеството зависи от индивидуалните особености).
Благодарение именно на богатото съдържание на фибри в плода, той помага за поддържане на здравословно тегло и е подходящ за хора, които искат да се грижат за линията си.
Спомагат за поддържане на зрението и в по-късна възраст, тъй като предотвратяват една от причините за загуба на зрение – дегенерация на макулата.