Смокинята ще бъде най-модерната здравословна храна за 2018 г. Това каза Крис Милингтън, председателят на водеща швейцарска компания. “Смокинята става все по-популярна сред потребителите и продуктите с този вкус са увеличили продажбите си с повече от 80% между 2012 и 2016 г.”, заяви лидерът в дизайна на аромати за хранителната промишленост Firmenich. Фирмата избра плодът Ficus carica вкус на годината за 2018г. Както Агрозона писа по-рано, тази година лилавите плодове са на мода.
Плодът е с богато съдържание на фибри, витамини K, B и минерали като фосфор, калций, желязо и магнезий. Смокините са добро лечебно средство при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци. Желязото и манганът в смокинята са полезни при анемия. Смокинята действа и леко слабително. Чудесно пасва с овесени ядки и семена за сутрешната закуска. Често се използва при диети.
Освен че вкусът й е актуален, смокинята стана и модерна за все повече фотографии. Тя стои добре като декорация на ястието ни, като част от салатата, основното и десертът. “Това е нещо уникално”, казва Милингтън. Освен пресните плодчета, не бива да се забравят и сухите смокини. Те запазват голяма част от свойствата си, но са доста по-калорични, пише freshplaza. Не трябва да се прекалява с каквито и да било сушени плодове, защото те имат в пъти повече захар от пресните. При сушените смокини това количество е 6 пъти повече от пресните.
Обикновената смокиня е дърво или храст, разпространено в Средния Изток и цялото Северно и Южно Средиземноморие. Успешно вирее и в България, като предпочита по-топлите региони. Растението не е взискателно към условията на средата, издържа на горещини и бедни почви, което го прави лесно за отглеждане.