48% повече са произведените череши у нас през 2015 г. спрямо предходната година, а сливите – с 47% повече, сочат данни на агростатистиката към МЗХ. 43% повече са реколтираните площи с кайсии като възлизат на 2.5 хил. ха. С 40% повече са площите, от които са прибрани сливи и джанки – 6.8 хил. ха. Реколтираните череши са били разположени на 8.1 хил. ха, което е с 29% повече спрямо 2014 г. Като цяло миналата година сме произвели с 26,1% повече плодове или общо 213 хил. тона. Реколтирани са 35.6 хил. хектара с овошки.
Ябълките, които сме произвели, са 58.4 хил. тона, 49.4 хил. тона – черешите, 36.2 хил. тона са сливи и джанки, 35.3 хил. тона – праскови и нектарини, 14.2 хил. тона кайсии и зарзали и 6.8 хил. тона малини.
15 хил. ха са невстъпилите в плододаване овощни насаждения през 2015 година. От тях най-много са тези с орехи – 47.2%, следват лешниците – 14.6%, и черешите – 12.7%. 58% от създадените през стопанската 2014/2015 година нови насаждения са с черупкови видове, 29% са с костилкови видове, а семковите – 2%.
Статистиката сочи, че 97% от произведените плодове – реколта’2015, са реализирани. От тях 51% са за търговската мрежа, за преработвателната промишленост – 34% от плодовете, а 5% са за собствена консумация.
Напоявани са 45% от овощните насаждения, 42% градините са поливани чрез капкови системи, а 31% – гравитачно. Най-много са напояваните площи с череши, ябълки, орехи и сливи.
Фермерите предимно са обработвали почвата чрез изораване или окопаване. Това са предпочитаните методи при 75% от площите с овощни насаждения. Химическо обезтревяване почти не се прилага, констатира статистиката.