4350 проверки са извършени в горите за седмица

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Съставени са общо 78 констативни протокола и 93 акта за установени нарушения, като 74 от тях са по Закона за горите и един по Закона за рибарството и аквакултурите

Проверени са 489 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 628 обекта за ползване на дървесина от горските територии (сечища и временни складове), 1741 превозни средства, транспортиращи дървесина, двама ловци, 321 риболовци и  1169 физически лица, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

От проверките, извършени в обектите за ползване на дървесина от държавни горски територии в цялата страна, близо 270 са в насаждения, в които се извеждат възобновителни сечи.

Задържани са 19 кубически метра обла дървесина, 196 пространствени кубически  метра дърва за огрев, 2 коня, 3 каруци, 4 моторни превозни средства, един моторен трион, 40 метра мрежи и 1 риболовен уред.

Извършени са и продължават комплексните проверки в ТП ДГС Монтана, Ракитово, Пазарджик, Хисар, Габрово, Горна Оряховица и др.

На 10 юни 2021 г. служители на РДГ София съвместно със служители на ИАГ са извършили проверка в горски територии собственост на юридически лица, в землището на с. Манастирище, община Своге, при която в имот с издадено позволително за сеч е установена сеч на 64 бр. немаркирани дървета от смърч, бреза и бял бор с обща кубатура 26 пл. куб. м стояща маса. В съседен имот държавна горска територия, за който няма издавано позволително за сеч, е установена сеч на 109 бр. немаркирани дървета с обща кубатура 37 пл. куб. м стояща маса. С констативен протокол е спряна сечта за срок от три дни. За установени нарушения са съставени общо четири акта.

Проверките в горите продължават – задържаха още 2 камиона с незаконна дървесина в Пловдивско

Незаконна сеч в самозалесили се земеделски земи в землището на село Крушовак, община Антоново установиха през изминалата седмица инспектори от Регионална дирекция по горите – Шумен. 118 бр. дървета от дървесни видове – зимен дъб, габър и бук са били отсечени в общински имот без издадено разрешение. Материалите по случая са изпратени в Районна прокуратура за произнасяне по компетентност.

На 09 юни 2021 г. на територията на Държавно горско стопанство – Своге инспекторите към ИАГ спрели за проверка автомобил, натоварен с дървесина, за която шофьорът представил превозен билет с невярно съдържание. Установен е горският надзирател от ТП „Държавно горско стопанство – Своге“, издал превозния билет. Допълнителна справка показала, че подобно нарушение служителят е извършвал многократно. Съставени са два акта по Закона за горите: на шофьора на автомобила – за липса на превозен билет и на горския надзирател, за невярно попълнени реквизити. Задържани са товарният автомобил и незаконната дървесина.

Новият директор на ИАГ се обяви за пълна прозрачност в сектора

гори, горски, Agrozona.bg

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА